Trenuj z sercem.jpg

Karin Leibbrandt, Trenuj z sercem

przedmowa: Manolo Mendez

 

O książce

Książka "Trenuj z sercem. Biomechanika czterech wymiarów w szkoleniu współczesnego konia sportowego" opisuje szczegółowo zasady prawidłowej biomechanicznie pracy z koniem zgodnie ze szkołą klasycznego ujeżdżenia, uwzględniając jednocześnie zmiany w budowie współczesnego konia sportowego. Opisuje zasady wykonywania poszczególnych ruchów, mające uzasadnienie w biomechanice konia. 

Podejmuje następujące zagadnienia:

  • podstawowy trening konia
  • problem asymetrii konia
  • skala szkoleniowa
  • rozpoznawanie utraty równowagi - sposoby zapobiegania i radzenia sobie z problemem
  • prawidłowa vs. nieprawidłowa postawa - jak rozpoznać
  • jak uczą się konie
  • czym jest "jazda do przodu" i jaką funkcję szkoleniową pełni
  • różnice pomiędzy ustawieniem długim a niskim, FDO, hiperfleksja
  • co może nie wyjść w szkoleniu i jak temu zaradzić
  • jak sprawić, by trening był mniej kontuzjogenny 
  • kwestia dobrania odpowiedniej długości wodzy
  • i wiele innych

Bardzo dużą wartość dodaną książki stanowią:

  • fotografie prezentujące postawę prawidłową i różne warianty nieprawidłowej
  • fotografie pokazujące konsekwencje asymetrii u konia, np. różnica w kształcie i ścieraniu kopyt, przebudowane mięśnie po jednej stronie itp.
  • poglądowe rysunki i schematy wyjaśniające biomechanikę ruchu w danym chodzie / elemencie
  • zdjęcia RTG ukazujące zmiany w układzie kostnym wskutek treningu

Książka pomaga wyrobić sobie oko tak, by dostrzegać deformacje dosiadu w ciele jeźdźca oraz oznaki napięć czy kompensacji w ciele konia.

 

O Karin Leibbrandt

Karin Leibbrandt jest lekarzem weterynarii, specjalizuje się w rehabilitacji i szkoleniu koni. Na co dzień pracuje w Holandii. Stworzyła autorską metodę 4DimensionDressage, która pomaga wyeliminować częste w treningu koni urazy szyi, grzbietu czy miednicy. 

 

 

Pliki Cookies

 Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję Cookies", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.