Gerd Heuschmann, Anatomia i biomechanika ustawienia i zgięcia

Książka Anatomia i biomechanika ustawienia i zgięcia, autorstwa dr. Gerda Heuschmanna, to pierwsza pozycja na rynku jeździeckim, która omawia ustawienie i zgięcie w kontekście anatomii konia. Autor udowadnia, odwołując się do wiedzy anatomicznej i biomechanicznej, że uzyskanie zebrania nie jest możliwe bez poprawnego ustawienia i zgięcia. Opisuje proces szkolenia konia w praktyce, począwszy od uzyskania równowagi w płaszczyźnie poziomej, poprzez pracę w zgięciu, aż po zebranie. Łączy najnowsze ustalenia nauki z zakresu anatomii i biomechaniki z wiedzą mistrzów klasycznej szkoły jazdy.

Niektóre poruszane w książce problemy to:

  • Równowaga w płaszczyźnie poziomej jako podstawa dalszego szkolenia
  • Zgięcie i rotacja tułowia (kłody)
  • Ustawienie i zgięcie w praktyce
  • Zgięcie na jednym śladzie
  • Ustawienie do kłusa i do galopu
  • Chody boczne
  • Skutki źle pojmowanego szkolenia i ich wpływ na ustawienie i zgięcie w kontekście współczesnej wiedzy o biomechanice ruchu konia i jeźdźca

Obowiązkowa pozycja dla osób, które chcą zrozumieć biomechaniczne podstawy ujeżdżenia i trenować swojego konia w zgodzie z biomechaniką i uwzględnieniem ponadczasowych zasad klasycznego jeździectwa.

Gerd Heuschmann - wszystkie książki 

Na język polski zostały przetłumaczone następujące książki Gerda Heuschmanna:

Kim jest Gerd Heuschmann?

Gerd Heushmann – doktor nauk weterynaryjnych, trener koni związany z  Niemiecką Narodową Szkołą Jeździecką, certyfikowany sadle fitter (Saddlefit 4 Life Professional), autor znakomitych książek o biomechanice i treningu koni. Szanowany międzynarodowy wykładowca i doskonały mówca, który nieustannie kształci jeźdźców, by uczynić sport jeździecki lepszym dla koni. Odważnie mówi o szkodliwych skutkach niewłaściwych metod treningu (zwłaszcza hiperfleksji) i niekorzystnych dla zdrowia sposobów utrzymania koni. Prowadzi seminaria i szkolenia jeździeckie na całym świecie.

Pliki Cookies

 Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby dostosować treści do Państwa preferencji oraz optymalizować działanie serwisu. Klikając "Akceptuję Cookies", wyrażają Państwo zgodę na użycie wszystkich rodzajów plików cookies.